Rauniotreenipäivä Lapualla 2021

Palveluskoirajaoston alaisuudessa toimii myös pelastuskoiraryhmä. Pelastuskoira on kadonneiden ihmisten etsintään ja viranomaisten avuksi koulutettu koira, joka kutsutaan tarvittaessa avustamaan etsinnöissä. Käytännön etsintätehtävät voivat sisältää mm. metsään eksyneen etsintää tai poikkeusoloissa ihmisten etsintää sortuneista rakennuksista. Ryhmä toimii Pedersören vapaaehtoisen pelastuspalvelun (VAPEPA) alaisuudessa ja jäsenet kuuluvat siellä koiraryhmään. Jäsenet ovat myös suorittaneet VAPEPAn etsintäkurssin.

Pelastuskoiran rodulla tai roduttomuudella ei ole väliä. Koiran on oltava terve ja fyysisesti hyvässä kunnossa. Ketteryys ja liikkuminen vaivattomasti vaikeissakin maastoissa on koiralle eduksi. Koiran tulee myös sietää melua esim. ampumista, moottorimelua, helikopterin ääniä… Hyvä pelastuskoira on halukas ja motivoitunut työskentelemään. Se on sosiaalinen ja rohkea.

Pelastuskoiraryhmä treenaa yhdessä pääsääntöisesti kerran viikossa, tarvittaessa useammin. Harjoittelemme yhdessä jäljestämistä, hakua, etsintäsuunnitelman tekoa, rakennusetsintää, raunioetsintää, hallintaa ym. Lisäksi jokainen kouluttaa koiraansa aktiivisesti omalla ajalla, mikä on erityisen tärkeää. Pelastuskoiran ohjaajalta vaaditaan pitkäjänteisyyttä ja hyvää paineensietokykyä. Ohjaajan on myös oltava hyvässä fyysisessä kunnossa ja osallistuttava aktiivisesti ryhmän toimintaan ja yhteisiin harjoituksiin.

Jotta koira voi osallistua virallisiin etsintätehtäviin, tulee sen olla suorittanut määrätyt tasovaatimuksen mukaiset pelastuskoirakokeet.

Ryhmä pyrkii järjestämään oman ryhmän tarpeen mukaan pelastuskoirakokeita ja koulutusta, joista hajapaikkoja voi jäädä myös ulkopuolisille henkilöille.

 

Lisätietoja ryhmän toiminnasta voit kysellä:

Ryhmänjohtaja

Veijo Nurmela

040 506 3107